mandag den 24. august 2015

Det periodiske system


Det periodiske system er et slags skema over alle grundstofferne der er i forskellige grupper og perioder. Grundstofferne er opdelt efter hvor mange protoner der er i kernen og hvor mange elektroner der er i de yderste elektronskaller.  
Det periodiske system er opdelt i hovedgrupper, undergrupper og perioder, og der er 109 grundstoffer i alt.

Hovedgrupperne er søjlerne eller kolonerne. I hovedgrupperne alle atomerne det til fælles at de har samme antal elektroner i den yderste skal. I og med at de har samme antal elektroner har de også delvist samme kemiske egenskaber, da det er antal elektroner i yderste skal der bestemmer de kemiske egenskaber for hvert grundstof. I hovedgruppe 8 er alle ædelgasserne også kaldet “de inaktive luftarter”. Ædelgasserne er de grundstoffer de andre gerne vil ligne. Alle grundstofferne i 8. hovedgruppe undtagen helium har 8 elektroner i den yderste skal. Helium skiller sig ud med dens kun 2 elektroner i første/inderste skal. 
Gasserne i den 8. hovedgruppe kan ikke forbindes med andre atomer. 
Det periodiske system har 8/18 hovedgrupper. 

Hovedgruppe 1 er alkalimetallerne, de har alle en elektron i yderste skal. Ligesom i hovedgruppe 8 er der en en af grundstofferne der skiller sig ud fra de andre i dens hovedgruppe nemlig hydrogen. Hydrogen har kun 1 elektron i alt, men er alligevel blevet sat ind i den hovedgruppe. 

Hovedgruppe 7 er halogener. De har alle 7 elektroner i yderste skal. En elektron færrere end den efterfølgende ædelgas. Halogen betyder saltdannere og grundstofferne kan alle opfylde oktetreglen ved at optage 1 elektron og så danne en negativt ladet ion.

I undergrupperne er der elektroner i yderste og næstyderste skal. 

Perioderne i det periodiske system er rækkerne i systemet og periodenummeret er antallet af elektronskaller i hvert atom.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar